Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Dr. Schill Beáta Dr. Schill Beáta Dr. Schill Beáta Dr. Schill Beáta Dr. Schill Beáta

On 03, Jan 2017 | In | By superchannel

Dr. Schill Beáta

 

“Dr. Schill Beáta vagyok. 1994-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. az egyetemi évek alatt,  két éven át az I. sz. Szülészeti Klinikán voltam a PIC III. centrumban TDK-s ( tudományos diákkör).  Orvosként a gyermekgyógyászat szakvizsga megszerzése óta foglalkozom koraszülöttekkel. 16 évig dolgoztam un. PIC III-as centrumokban, ahol a legapróbbakat, a 23-24. gest. héten született, olykor csak 470- 560 grammos babákat láttuk el, nevelgettük őket a hazatérésükig.

Már a Schöpf-Merei Kórházban abszolút családközpontú szemlélettel dolgoztunk, a szülőket bevontuk a koraszülött babájuk napi ellátásába, szerettem velük együtt vizitelni. a babának biztonságot jelentett az ismerős hang, ismerős érintés. S ott indult – tudtommal  Magyarországon elsőként az osztály mindennapjaiba  szervesen illeszkedve- a kenguruprogram.   Ez a mama/ papa és a koraszülött  baba közti bőrkontaktust jelenti, melynek a Cochrane adatbázis alapján számos A- szintű evidenciája van a koraszülött babák egészséges túlélésére vonatkozóan. Nem csoda, hisz annak idején, 1979-ben, Columbiában, Martinez doktor és csapata szükségből, kellő számú inkubátor hiányában kezdte alkalmazni e módszert, s drámaian nőtt a koraszülöttek túlélése.  Így a kenguruzás a fejlettebb országok egészségügyébe is onnan gyűrűzött be a későbbiekben.

A Schöpf-Merei Kórház sajnálatos bezárását követően, e módszert a Honvédkórházban is sikerült meghonosítani, miután 2009. szeptemberétől az ott működő PIC III. munkatársa lettem. Ma már elképzelhetetlen lenne ott az élet a napi akár többszöri kenguruzás nélkül.

Ugyancsak a Schöpf-Mereiben kezdődött a vödrös fürdetés, melyet a szülők mellett ott a testvérek is élvezhettek. E módszer valóban visszaidézi a koraszülött babák számára a méhen belüli lét számukra rövidre szabott idejét.  Essenben fejlesztették ki, kifejezetten koraszülöttek számára.

Mindebből kitűnik, hogy nem tettem semmi többet, mint a már ismert, akár sanyarú egészségügyi körülmények között bevált módszerek meghonosodásáért próbáltam kitartóan küzdeni a munkahelyeimen,  előadások által is hirdetve különösen a kengurumódszernek és a szülők  koraszülött intenzív osztályokon való jelenlétének természetes szükségességét. Hiszen csak így, a kenguruzás tejserkentő hatása révén volt biztosítható, hogy sok kis koraszülött anyatejes táplálás mellett nőhessen fel, biztosítva általa az éretlen immunrendszerük pótlását, a fertőzésekkel szembeni védelmet, a légzésfunkciójuk javulását, a jobb gyarapodási ütemet, rövidebb kórházi tartózkodást, hogy csak néhány előnyét említsem a rendszeres kenguruzásnak.

A Honvédkórház PIC III centruma már nevében is Családbarát PIC,  ahol a szülők a nap 24 órájában jelen lehetnek, s néhány éve a testvérek is meglátogathatják a kis koraszülötteket. Ennek különösen a 2-6 éves korosztály számára van jelentősége, mert így megismerik az új családtagot, aki miatt a mamájuk különösen sok időt tölt távol tőlük, távol az otthontól. S rajzaikat befóliázva odatettük a baba inkubátorához, így a következő látogatásnál érezhették a saját jelenlétük fontosságát is a testvérük életében.

Mindez sokat segít abban, hogy a számos nehéz periódus ellenére egészséges lelkű koraszülött családok térhessenek immár együtt haza, ahol mindenki ismert mindenkit, s ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az otthonlét első időszaka ne legyen még több stresszel terhelt, mint, amit a kórházban töltöttek. Hiszen a szülők a kórházi hetek, hónapok végén a koraszülött gyermekük  valóban legavatottabb ismerői.”

 

Videó

 

A projektet jelölő kurátor: Megyesi Zsuzsa

Egy fiatal férfi érkezik valahol egy csecsemő osztályra. Beüti a kódot, nyitja az ajtót és az öltöző felé tart.

Második kép: félmeztelen férfi hasán parányi koraszülött szuszog. Egy fiatal apa “kenguruzik”. Kutatások bizonyítják, hogy a koraszülött baba szervei gyorsabban fejlődnek, ha az anya vagy az apa testére “kötve” táplálják. Road show:  Angliában képzett fiatal orvoscsapat vidéken védőnőket képez ki a radikálisan új felfogású koraszülött ellátásra. Dr. Shill Beáta neonatológus  és stábja 16 éve dolgozik azon, hogy ezek ne amerikai sci-fiből idézett képek legyenek, hanem valós pillanatok, ma Magyarországon, állami ellátásban. Ahhoz, hogy változást lehessen elérni a  szemlétváltást  a legkorábban kell elkezdeni. Ennél korábban nem lehet. Ennél keményebb betonfalakat lebontani is aligha.