Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Gabor Miklos Szoke Studio Gabor Miklos Szoke Studio Gabor Miklos Szoke Studio Gabor Miklos Szoke Studio Gabor Miklos Szoke Studio

On 24, Jan 2016 | In | By mate

Gabor Miklos Szoke Studio

 

Szőke Gábor Miklós szobrászművész első szobrait családja budaörsi garázsában eszkábálta össze egyedül, a két kezével.

Azóta eltelt 10 év és a művész műhelye egy építőipari vállalkozáshoz hasonló felszereltségű gyárrá nőtte ki magát, ahol hegesztők, szobrászok, 3D modellezők, statikusok, világítás tervezők dolgoznak a művész keze alatt.

A közel 2000 nm2-es Gabor Miklos studióból seregnyi állatszobor kerül napvilágra. Földrészeket és óceánokat átszelve, innen, az egykori WM Művekből indulnak el világkörüli útjukra. Ez a tágas, teljeskörűen felújított 100 éves téglaépület, tervezőiroda, műhely, bemutatóterem, kiállítótér és szórakozóhely is egyben, ahol a felújítástól kezdve az összes belső építészeti munka ízig-vérig Szőke Gábor Miklós és csapatának érdeme.

Itt születik meg a világ legnagyobb madár szobra, az Atlanta Falcon, amely a 2019-es Super Bowlnak is helyet adó Mercedes-Benz stadion főbejárata előtt kap helyett Atlantában.
Hazai köztéri szobrai közül a Fradi-sas a legismertebb, de univerzuma hatalmas acél szobrain túl, újrahasznosított anyagból, kátrányból és talált tárgyakból létrehozott festményekre, bútorokra  és lényekre is kiterjed, amelyek dobermann-uralkodója, Dante által irányított birodalom, szerves és szervetlen részei. A csarnok emeletéről Dante őrkutyái tekintenek le a messzeségből betévedt idegenre.

Szőke Gábor Miklós és Hauer Berta – aki életben és munkában is a művész társa – stúdiójában olykor több százan is megfordulnak egy-egy monumentális munka kivitelezése során.

A munkafolyamatokat az emeleten található irányítóközpontjukból figyelik és koordinálják. Az egyszerre tengeralattjáróra és katonai bunkerre emlékeztető, hegesztett és szegecselt acél kocka belsejébe, anno Pick Ede gyárában készült, masszív páncélajtón keresztül juthatunk be, ahol a mindenkori parancsoki iroda és tárgyaló kristálycsillárjai alatt újabb meghódításra váró terek és intézmények tervei terülnek el egy hatalmas hegesztett kutyalábakon álló tölgyfa asztalon.
A dolgozók kellemes hangulatáról céllövöldével és filmvetítésekkel gondoskodnak, utóbbi -elengedhetetlen kísérője a felső iroda konyhájában álló pop-corn gép. A rozsdamentes-acél szobrok megvalósítása a művész egyes számú csarnokában történik, amely tervezőirodaként és bemutatóteremként is funkcionál, valamint itt találhatóak Szőke Gábor Miklós autógyűjteményének egyes darabjai, amelyek a szobrokkal együtt szezonálisan váltakoznak.
A másik, 1000 nm2-es terület faraktár – és feldolgozóüzemben a művész fából készült szobrai készülnek. A csarnok hátsó részénél egy eredeti állapotában megőrzött, már muzeális értékű híddaru pihen 50 méter hosszú pályáján.

 

Videó

 

www.gabormiklosszoke.com

facebook gabor miklos szoke

 

A projektet jelölő kurátor: Strasser Orsolya

“Szőke Gábor irodája fennkölt játékossággal várja a szobrászművész és társa, Hauer Berta ügyfeleit. A térben kellemesen vegyülnek az antik elemek (kocsigyűjtemény, majd’ 100 éves páncélajtó stb.) a kortárs dekorációs darabokkal, melyek eleganciával világítják be a teret. A túlzott szigort mégis sikerült megtörni egy céllövöldével vagy a konyhában álló pop-corn géppel, melyek inkább belesimulnak, mint kiugranak környezetükből. Az iroda kortárs műemlékként is kezelhető, hiszen általa renoválásra és megóvásra került az iroda számára helyt adó egykori Csepel Művek.”