Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Igazgyöngy Alapítvány Igazgyöngy Alapítvány Igazgyöngy Alapítvány Igazgyöngy Alapítvány Igazgyöngy Alapítvány

On 24, Jan 2016 | In | By mate

Igazgyöngy Alapítvány

 

SZUNO PROJEKT

Az Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 1999 óta működik az ország egyik különösen szegény térségében. 23 faluból összesen 670 gyermekkel foglalkozunk, akiknek többsége hátrányos helyzetű, 250 mélyszegénységben él.

Az oktatómunka 8 éve bővült ki a generációk óta szegénységben élő, többnyire roma családok esélyteremtésével. Ennek egyik eleme a Szuno projekt, ami a hímzéssel indult.

A „szunó” cigány szó, jelentése: álom. Az asszonyok a gyerekek rajzai alapján hímzéseket készítenek, amik aztán textil tárgyakra applikálva eladható termékekké válnak. Ezeket többnyire a Szuno webshopon keresztül értékesítjük. A kezdetben teljesen képzetlen, alacsony munkavállalói készségekkel rendelkező asszonyok ma már csodálatosan dolgoznak együtt. A termékskála folyamatosan bővül, ma már festett táskák, a férfiak bevonásával készülő mesedobozok és sok más is készül a projektben. Mindez munkahelyet, reményt, jövőképet ad a szegregátumban élőknek.

 

Videó

 

A projektben résztvevő személyek listája:

L. Ritók Nóra, projektvezető

Bodóczky István, szakértő

Gyetvai Piroska, dizájner

Vozár Ilona, Szuno szociális webshop kezelője

Lisztes Ferenc, nonprofit kft. vezetője

Veress Tamás,közösségfejlesztő

Balog Jenőné, a roma asszonyok csoportvezetője

Gertner Erzsébet, Szilágyi Péterné, Rostás Vanda, Mohácsi Katalin, és még sokan mások, akik dolgoznak benne

 

www.shop.igazgyongy-alapitvany.hu

facebook igazgongy alapitvany

 

A projektet jelölő kurátor: Szűcs Péter

“Fontosnak tartom, hogy a Highlights of Hungary vidéki projekteket is felkaroljon. Az Igazgyöngy Alapítvány elsődleges célja az alapfokú művészeti oktatás, a hátrányos helyzetű és roma tanulók fejlesztése. Az alapítvány életre hívója L. Ritók Nóra képzőművész munkája nemzetközi mércével mérve is példaértékű, szívvel-lélekkel és fantasztikus eredményekkel dolgozik azért, hogy művész oktatással jobbá tegye a térségben élők életét és mindennapjait. Büszke vagyok arra is, hogy abban a kisvárosban, Berettyóújfaluban születtem, ahol az alapítvány is.”