Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

makerspace.hu makerspace.hu makerspace.hu makerspace.hu makerspace.hu

On 24, Jan 2016 | In | By mate

makerspace.hu

A Makerspace.hu egy modern alkotóműhely Nagykovácsiban a Teleki-Tisza-kastély mellett, ahol a 3D nyomtatóktól a lézervágón át a famegmunkáló gépekig rengeteg eszköz segíti, hogy sokféle izgalmas dolgot létre lehessen hozni, legyen az szamurájrobot vagy LED-es okosruha. A műhely küldetése, hogy gyerekeknek és felnőtteknek is megmutassa, a technológia mindenkié, és igazából bárki képes bonyolultnak tűnő, működő dolgok megalkotására. A hosszú távú cél, hogy a cselekedve tanulás és a modern technológiák megismertetése beépüljön a hazai oktatásba.

A projektben résztvevők listája:

Dobi Dóra, Fuchs Péter, Henn Péter, Mihály Ármin, Márk Marcell, Strommer Nóra

 

www.makerspace.hu

facebook makerspace.hu

 

A projektet jelölő kurátor: Maróy Ákos

A makerspace szabad fordításban az alkotók tere, egy olyan hely, ahol az alkotók zavartalanul alkothatnak. A makerspace-ben a jelen és a közeljövő alkotási módszerei érhetőek el a fiatal, 8-12 éves korosztály számára, mint:  gyerekeknek szánt elektromos áramkör prototipizálási eszközök, 3D nyomtatók, lézervágók, precisios CNC maró gépek, stb. A Nagykovácsiban található makerspace.hu-t a Magyar Cserkészszövetség hívta életre, a Teleki-Tisza Kastély Komplexum beruházás részeként, hogy a közösség és közös alkotás értékét hazánkban megmutassa.

A makerspace létrehozóinak elhatározása, hogy egy olyan egyenletet állítanak fel, hogy saját szavukkal élve: alkotás=boldogság. Ez a megközelítés egyre több érdeklődő családot hoz el Nagykovácsiba, ahol először a gyerekek számára pár órás, konkrét feladatok köré szervezett foglalkozásokon keresztül alkotnak, hoznak létre érdekes tárgyakat, elektromos áramköröket, robotokat, játékokat, “okos eszközöket”. A foglalkozások jellemzője, hogy habár gyerekeknek van szervezve, tipikusan a jelenlévő szülők is teljes lelkesedéssel vesznek részt benne.

A makerspace tevékenységének fő félja, hogy olyan módon oktasson alkotásra gyerekeket, hogy a résztvevők maximálisan ön-motiváltak közben. Emellett pedig felnőtt tréningekre fókuszálnak, aminek központi motívuma olyan “képzőket” képezni, akik jól és hatékonyan képeznek és motiválnak gyerekekeket.