Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Mindenki tud rajzolni Mindenki tud rajzolni Mindenki tud rajzolni Mindenki tud rajzolni Mindenki tud rajzolni

On 24, Jan 2016 | In | By mate

Mindenki tud rajzolni

 

A Mindenki tud rajzolni művészeti projekt 2012 tavaszán indult el, Barabás Zsófi és Moizer Zsuzsa képzőművészek közös ötlete alapján. A projekt első állomásaként 2012 őszén jött létre a Mindenki tud rajzolni című kreatív könyv, majd ezt követte 2013 őszén a Mindenki másmilyen és a Mi hiányzik? című kötetek. A könyvek rajzi feladatgyűjtemények gyerekek számára, amik a maguk nemében páratlanok, mert a kreativitásra építve teret engednek a fantáziának, ösztönöznek, vezetnek, önállóságra nevelnek, de hagyják segíteni a felnőtteket is. Az alkotópáros célja az volt, hogy jól használható könyveket készítsenek, amik amellett hogy nagy szabadságot adnak a gyerekeknek, mégis felkeltik az érdeklődésüket és nem nyomják el kreativitásukat. A könyvben található rajzfeladatok különböző képességű és életkorú gyerekek egyidejű, differenciált foglakoztatását teszik lehetővé, mert az oldalpárok megoldásánál minden esetben a gyerekekre jellemző, egyéni rajzok születnek. Nincs rossz rajz, minden ötlet, szín, történet, mese, amit hozzátesznek minden esetben egyedi és jó. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a pozitív megerősítés a legfontosabb, különösen a gyerekeknél, ezért nem lehet eleget dicsérni. Az alkotópáros célja, hogy a Mindenki tud rajzolni művészeti projekt olyan hosszútávon meghatározó folyamatokat indítson el, amely önálló gondolkodásra inspirálja a gyerekeket. Ha ez a folyamat a rajzoláson keresztül már kisgyermekkorban elindul, később, akár kamasz vagy felnőtt korban a művészetek és a kultúra felé vezetheti az érdeklődésüket. A rajzolás gyerekkorban közös játék, a művészetekkel való foglakozás felnőttként pedig értékes örömforrás. A Mindenki tud rajzolni és Mindenki másmilyen című kötetek 2014 és 2015-ben jelentek meg Franciaországban a Cambourakis Kiadó gondozásában, majd 2016 februárjában megjelent az első kötet Oroszországban is a Mann Ivanov and Ferber Kiadónál.

 

A projektben résztvevők listája:

Moizer Zsuzsa
Barabás Zsófi
Scolar Kiadó

 

www.mindenkitudrajzolni.hu

facebook mindenki tud rajzolni

 

A projektet jelölő kurátor: Kádár Anna

Barabás Zsófi festőművész professzionális munkáját, állandó fejlődését nagyban befolyásolják a világ különböző tájaira történő utazásai, amelyek inspirálóan hatnak rá. Művészetének állandó vonásait absztrakt vizualitás jellemzi, amely szenvedélyt és kavargó érzelmeket hordoz. Munkái külső és belső tájakat egyaránt megjelenít, újabban indusztrialitással, a “nem hozzáértő” szemem és megfogalmazásom szerint: egyenes vonalakkal ötvözve.

Külföldi útjainak, és az itthoni hiány hatása a gyerekek korai művészeti fejlesztését célzó Mindenki tud rajzolni foglalkoztató könyv (ma már sorozat) megjelentetése, amelyet szerzőtársával: Moizer Zsuzsával dolgoztak ki.