Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Rios Crew Rios Crew Rios Crew Rios Crew Rios Crew

On 24, Jan 2016 | In | By mate

Rios Crew

 

„Öntsünk Duna vizet a cementhez.. ”

Alulról szerveződött mindentől független csoport. A budapesti Rio nevű szórakozóhely lebontása után az üres, kihasználatlan területen illegális betonozás vette kezdetét. A kisebb- nagyobb szünetekkel zajló tevékenységet a kerületi önkormányzat meghatározatlan időre „eltűrt” kategóriába helyezte. Az összefogás, a munka és a közös érdek kemény maggá kovácsolta a brigádot. A pálya mindenféle külső támogatás nélkül, teljesen önerőből épül.

2012- óta több tucat deszkás videót készítettek a maguk nyers modorában. Ezen videók olyannyira “igaziak és manír nélküliek”, hogy feltették Budapestet a világ gördeszkás térképre, ha egyáltalán lehet ilyet mondani. Elismerésüket a tucatnyi külföldi megjelenés és interjú reprezentálja leghűebben.

Az utca kimeríthetetlen lehetőségeket kínál a brigádnak, nap mint nap.

 

Videó

 

A projektet jelölő kurátor: Trellay Levente

Ott kell kezdenünk a dolgot, hogy a gördeszkázás vitán felül a világ egyik legösszetettebb dolga. Sportnak mondják, de jóval több annál. Igazi kultúrtörténeti  jelenség ami kihatással van a divatra, a művészetre, a zenére, az építészetre etc. Létrejötte óta hihetetlen fejlődésen ment keresztül, megunhatatlan vagyis mindig képes a megújulásra. Underground és mainstream egyszerre. A Rios crew, ez a majdnem egy tucat jó barátból álló csapat olyan videókat tett le az asztalra ami szó szerint berobbant a világsajtóba. Nyilvánvalóvá válik, hogy ez egy olyan művészet ami komoly fizikumot és technikai tudást feltételez. Olyan szuperlativuszokban nyilatkoznak róluk a világ bármely pontján, amire eddig nem volt példa. Budapestet felhelyezték a világtérképre. Mindezt tették önerőből, kitartásból, hitből, megszállottságból. Itthon.